Zoveel invloed heb jij op je lichamelijke klachten

Heb jij het idee dat je volledig verantwoordelijk bent voor jouw lichamelijke klachten? Denk je dat je klachten volledig jouw schuld zijn? Of heb je juist het idee dat je er niks aan kunt doen?

Ik geloof zelf vooral in het nemen van eigenaarschap van je lichaam en je leven. (Gaat ze weer met haar optie C ;)). Er zijn namelijk dingen waar je invloed op uit kunt oefenen, maar ook dingen waar jij niks aan kunt doen. Het is belangrijk om hier onderscheid in te kunnen maken.

In deze blog leg ik je uit:

 • Wat het verschil is tussen maakbaarheid en stuurbaarheid
 • Op welke factoren je wel en geen invloed hebt

Het maakbaarheidsideaal

‘We kennen in onze westerse denken een maakbaarheidsideaal. Deze tijd heeft ons gefrustreerd op verschillende gebieden, want we bleken het niet zomaar beter te kunnen maken. Dat is een belangrijke les van deze tijd geweest: dat niet alles ‘te maken’ is. We moeten leren omgaan met de omstandigheden die worden gegeven.’ Aldus psycholoog Gijs Coppens.

Ik geloof dat ditzelfde geldt voor lichamelijke klachten. Je kunt enorm veel zelf doen om je klachten ten positieve te beïnvloeden, daar ben ik absoluut 100% van overtuigd.

Maar er zijn ook dingen waar je het mee te doen hebt. Die dingen zijn niet maakbaar.

Het geheim van veranderen is om je energie niet te richten op het bestrijden van het oude, maar op het realiseren van het nieuwe – Socrates.

Waar heb je geen invloed op?

Als je kijkt naar je darmgezondheid bijvoorbeeld dan zijn er factoren waar jij geen invloed op hebt. Denk bijvoorbeeld aan:

 • De manier waarop je ter wereld bent gekomen. Een vaginale geboorte is voor je microbioom van de darmen bevorderlijker dan een keizersnede.
 • De hoeveelheid antibiotica die je hebt gekregen als kind (of jouw moeder toen ze zwanger was). Antibiotica komt de darmen niet ten goede. Dit staat los van het feit dat antibiotica soms jouw overlevingskansen/genezingskansen absoluut wel ten goede komt natuurlijk ;).
 • De mate van hygiene waarin je opgroeide. Nu denk je misschien, hoe hygienischer hoe beter, maar dat klopt niet. Er bestaat zoiets al té schoon. Je komt dan namelijk niet genoeg in aanraking met bacterien en dat is wel nodig voor de diversiteit van je microbioom.

Breder gezien is er nog veel meer waar je geen invloed op hebt:

 • Het land en het gezin waarin je geboren bent. Ben je blank, donker, man, vrouw? Waren je ouders financieel gesteld? Hadden ze kennis over en toegang tot een gezonde leefstijl?
 • Het weer ;). Doe de regendans, de zonnegroet zo vaak als je wil. Laat je het me weten als het effect heeft? 😉

Het zijn omstandigheden die jou zijn gegeven, daar heb je geen invloed op.

Waar heb je wel invloed op?

Dus moet je dan maar bij de pakken neer gaan zitten?

Nee, natuurlijk niet. Ondanks dat je geen invloed kunt uitoefenen op je verleden, kun je wel invloed uitoefenen op je toekomst.

Klachten kunnen drastisch verminderen met de juiste leefstijl en de juiste mindset.

Vraag jezelf het volgende eens af:

 • Ben je bereid om bepaalde voedingsmiddelen te laten staan en andere juist meer te eten? De juiste voeding ondersteunt je lichaam en de natuurlijke (helings)processen. Verkeerde voeding verergert je klachten.
 • Ben je bereid om uit je comfort zone te komen en daadwerkelijk te veranderen of blijf je liever bij het oude?
 • Op welke manier kijk je naar je klachten? Wat vertel je jezelf? Kies je ervoor om je als slachtoffer te gedragen of kies je ervoor om je klachten om te zetten in kansen? Klachten kunnen je de weg wijzen naar een leven dat beter in balans is en beter past bij jou. Je mindset is heel erg bepalend voor de manier waarop je je klachten ervaart.
 • Ben je bereid om te investeren in je gezondheid? Ben je bereid om hier hulp bij te vragen?

Het leven is niet maakbaar, het is wel stuurbaar.

Acceptatie én actie

Ik weet van mezelf dat ik altijd gevoelig zal blijven voor buikklachten. Als ik teveel uit balans raak, door wat voor factor dan ook, zal ik dat snel merken in m’n buik.

Daar staat tegenover dat ik echt zelden of nooit verkouden ben, waar dat weer duidelijk de zwakke plek van mijn man is. Zo is iedereen anders.

Het gaat erom dat je jouw lichaam begrijpt, ernaar luistert en bijstuurt wanneer dat nodig is. Het gaat erom dat je accepteert dat jouw lichaam precies goed is zoals het is én dat je in actie komt als dat nodig is.

Als je nu eens heel eerlijk bent naar jezelf, is het dan voor jou tijd om in actie te komen? Is het tijd om wat te gaan doen aan je vage lichamelijke klachten of kies je er voor om er mee rond te blijven lopen? De keuze is aan jou.

Wil je in actie komen en klachtenvrij leven? Klik dan hier.

hd jorine

Over mij

Een paar jaar geleden besloot ik dat ik er helemaal klaar mee was. Ik was klaar met die vage onverklaarbare buikpijn, die chagrijnige buien die eruit volgde, de onrust die ik zo vaak voelde en het gebrek aan energie. Ik besloot mijn verhaal te doen bij de huisarts.

Ze bestempelde het met prikkelbare darmsyndroom. Niet zoveel aan te doen. Gezond leven, veel bewegen en vezels eten. Eh.. nog meer? Ik sportte al 5x per week en ik had notabene gezondheidswetenschappen gestudeerd!

Dit moest toch ergens vandaan komen? 

Ik wilde zorgeloos met vrienden kunnen eten zonder buikpijn en ik wilde genoeg energie hebben om tot laat in de nacht te kunnen dansen op een feestje. Ik wilde blij en tevreden zijn met mijn lichaam en ik wilde eindelijk eens rust ervaren. Bovendien wilde ik mijn lichaam heel graag begrijpen. 

Ik maakte een drastische beslissing, zei mijn baan en huis op en ging 9 maanden op reis. Ik verdiepte me in voeding, beweging, NLP, meditatie en yoga. Ik ervaarde zelf dat gezondheid een totaalpakket is. Een combinatie van fysieke en mentale aspecten. Waarin ontspanning bovenaan staat.

Inmiddels begrijp ik veel beter wat mijn lichaam me probeert te vertellen. Ik heb veel minder vaak buikpijn en als ik het wel heb, begrijp ik waar het vandaan komt en weet ik wat ik nodig heb. Het is mijn missie om vrouwen met buikpijn en vermoeidheidsklachten te helpen om weer te leren luisteren naar hun lichaam. Zodat ze vol energie datgene kunnen doen wat hen blij maakt!

In mijn Gratis Ebook geef ik je 7 tips voor minder buikpijn en meer energie.

Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld volgens mijn privacyverklaring.

Scroll naar boven