Waarom normaal en gezond niet hetzelfde zijn

Stel je MOET kiezen (dinsdag dilemma):

wil je ‘normaal’ zijn of wil je ‘gezond’ zijn?

Het lijkt in eerste instantie geen moeilijke keuze, want je bent graag gezond toch?

Maar, eh, wat is eigenlijk ‘normaal’? En waarom is ‘normaal’ niet hetzelfde als ‘gezond’?

Benieuwd? Lees met me mee.

De ‘normaal’ limiet

Oke, stel je eens voor dat je moeilijk in slaap komt, moeite hebt met opstaan en regelmatig een wat opgeblazen gevoel in je buik hebt. Heeft iedereen weleens toch? Het is nou ook weer niet dusdanig vervelend dat je er echt niet mee kunt leven. 

Een beetje meer slapen, iets gezonder eten, dan komt het wel weer goed. Dan is alles weer gewoon ‘normaal’. Je slaapt wat beter, je hebt wat minder vaak buikpijn. Je voelt je wel prima, het leven is oke.

Vaak stoppen we bij ‘normaal. Normaal is de norm. Symptomen worden behandeld, je merkt wat verbetering en je komt weer op je normale niveau. Waarom zou je dan doorgaan met veranderingen doorvoeren in je leven?

Waarom?!

Oke, ik herhaal dat even. WAAROM?!?!

Nou, omdat er na ‘normaal’ nog zoooooo veel meer te winnen valt!

Hoe zou het zijn:

  • om uitgerust wakker te worden en je bed uit te springen omdat je zo’n zin hebt in de dag?
  • als je dankbaar en tevreden ’s avonds in slaap valt?
  • om na een dag werken nog energie te hebben om te spelen met je kids?
  • als je het gevoel hebt dat je echt iets belangrijks bijdraagt?

Na normaal wordt het eigenlijk pas echt interessant!

Voorkómen dat je ziek wordt, je levenskwaliteit optimaliseren en jezelf, je eigen uniekheid tot expressie brengen. Zou dat niet eigenlijk moeten zijn hoe we gezondheid benaderen?

Ja!

Is dit makkelijk?

Absoluut niet!

Oh.. Tegenvaller..

Maarja, de weg van de minste weerstand leidt nou eenmaal niet tot het meeste geluk.

Het verlangen naar verbondenheid

Toch is het logisch dat we ergens zoeken naar dat ‘normale’. Normaal betekent namelijk dat je hetzelfde doet als anderen. En dat zorgt er weer voor dat je ergens bij hoort.

Verbondenheid en bij de groep willen horen is een belangrijke drive voor mensen. Het is zelfs extreem belangrijk voor ons geluk (hierover een andere keer meer). Dus je afzonderen is niet de optie.

Wat je wel kunt doen, is jezelf afvragen bij welke mensen je wilt horen.

Wil je bij de mensen horen die jou raar aankijken omdat je een spa rood neemt in plaats van een biertje? Of wil je bij de mensen horen die met jou meedoen en ook een spa rood drinken?
Wil je bij de mensen horen die jou raar aankijken omdat je zegt dat je liever ’s ochtends gaat wandelen dan ’s avonds naar die club te gaan? Of wil je bij de mensen horen die met jou mee willen wandelen?

Dit zijn natuurlijk slechts voorbeelden. Er is niks mis met een biertje of een avondje naar de club.

Het gaat erover in hoeverre jij écht jezelf kunt zijn, (incl. al je rariteiten ;)) en of jouw omgeving jouw gezondheid stimuleert of het je juist moeilijker maakt.

Je moet stevig in je schoenen staan om ‘nee’ te kunnen zeggen.

Ik voel me met vlagen echt een zwart schaap, door m’n keuzes, overtuigingen, ritmes, routines en eetgewoontes.

Gelukkig voel ik ook dat ik inmiddels steeds meer mensen om me heen heb die me waarderen om mijn ‘quirks’. Die mijn keuzes inspirerend vinden en nieuwsgierig zijn naar mijn redenen om in de vakantie 10 dagen te gaan mediteren ipv 10 dagen op het strand te gaan liggen. Die benieuwd zijn hoe het is om een ademsessie te ondergaan.

Je kunt jezelf alleen maar tot expressie brengen, als je weet wie je zelf bent.

Ik vind dat fascinerend. Jezelf ontdekken gaat niet zonder slag of stoot. Je moet door moeilijke processen heen, dat hoort erbij.

Als je dat durft aan te gaan, met een nieuwsgierige blik kunt kijken naar jezelf en durft te ontdekken, dan weet je steeds beter wie jij bent en wat jij belangrijk vindt. Dan kan je je leven met meer intensiteit leven en doen wat jou gelukkig maakt.

Dus de keus is aan jou.

Kies je voor normaal, waarin alles gewoon prima is? Niet bijzonder, maar gewoon oké, wel best?

Of kies je voor gezond, waarin je volledig jezelf kunt zijn? Waar je straalt van de energie? Waar je dankbaarheid, liefde en tevredenheid voelt?

It’s up to you.

hd jorine

Over mij

Een paar jaar geleden besloot ik dat ik er helemaal klaar mee was. Ik was klaar met die vage onverklaarbare buikpijn, die chagrijnige buien die eruit volgde, de onrust die ik zo vaak voelde en het gebrek aan energie. Ik besloot mijn verhaal te doen bij de huisarts.

Ze bestempelde het met prikkelbare darmsyndroom. Niet zoveel aan te doen. Gezond leven, veel bewegen en vezels eten. Eh.. nog meer? Ik sportte al 5x per week en ik had notabene gezondheidswetenschappen gestudeerd!

Dit moest toch ergens vandaan komen? 

Ik wilde zorgeloos met vrienden kunnen eten zonder buikpijn en ik wilde genoeg energie hebben om tot laat in de nacht te kunnen dansen op een feestje. Ik wilde blij en tevreden zijn met mijn lichaam en ik wilde eindelijk eens rust ervaren. Bovendien wilde ik mijn lichaam heel graag begrijpen. 

Ik maakte een drastische beslissing, zei mijn baan en huis op en ging 9 maanden op reis. Ik verdiepte me in voeding, beweging, NLP, meditatie en yoga. Ik ervaarde zelf dat gezondheid een totaalpakket is. Een combinatie van fysieke en mentale aspecten. Waarin ontspanning bovenaan staat.

Inmiddels begrijp ik veel beter wat mijn lichaam me probeert te vertellen. Ik heb veel minder vaak buikpijn en als ik het wel heb, begrijp ik waar het vandaan komt en weet ik wat ik nodig heb. Het is mijn missie om vrouwen met buikpijn en vermoeidheidsklachten te helpen om weer te leren luisteren naar hun lichaam. Zodat ze vol energie datgene kunnen doen wat hen blij maakt!

In mijn Gratis Ebook geef ik je 7 tips voor minder buikpijn en meer energie.

Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld volgens mijn privacyverklaring.

Scroll naar boven