Krijg jij weleens de vraag of je zwanger bent terwijl je dat niet bent?

Toen ik 12 weken zwanger was kreeg ik de vraag ‘ben je zwanger?’

Ik vond dat toen echt zo stom! Het was mijn eerste kindje, en bij 12 weken kun je dan echt nog niet zien of iemand zwanger is of niet. Oftewel in mijn ogen zei deze persoon op een verkapte manier tegen me ‘je bent dikker geworden’. 

En bedankt. 

Maar oke, je zag inderdaad wel iets aan m’n buik. Wat was dat dan?

Eerst even dit…

Ik dacht altijd dat er een soort consensus heerste over bepaalde dingen. Ongeschreven regels. Vragen die je misschien wel denkt, maar die je niet hardop stelt. Of, indien het echt noodzakelijk is om te weten, dat je ze tenminste met enige subtiliteit stelt.

Inmiddels heb ik kunnen concluderen dat die consensus dus niet bestaat. 

Ik was dus daadwerkelijk zwanger, dus dat scheelde nog enigszins, maar toch vond ik het niet leuk dat ik die vraag kreeg.

Ik wilde eigenlijk reageren met: ‘Nee. En je bent zelf dikker geworden. Doei’. Maar dat durfde ik niet echt. (Toegegeven, ik ben wat gevoelig voor de term dik, maar met mij vele andere vrouwen ook denk ik!)

Maargoed, feit was wel dat ik inderdaad een wat dikkere buik had, maar dat kwam echt nog niet van die baby in m’n buik. Wat dan wel? 

Opgeblazen darmen 

Het vervelende is, dat veel vrouwen de vraag ‘ben je zwanger’ echter ook krijgen terwijl ze helemaal niet zwanger zijn! 

Vaak komt dit door opgeblazen darmen (dat had ik dus ook toen..). Het is een veelvoorkomend problemen bij vrouwen.

Het spijsverteringsstelsel van vrouwen is anders dan dat van mannen en de darm is gemiddeld langer in verhouding tot het lichaam. Dit kan zorgen voor meer kronkelingen, bochten in de darmen en daarin kan lucht of ontlasting vast gaan zitten. 

Soms is het moeilijk te achterhalen waar het precies vandaan komt, maar er zijn gelukkig wel een aantal dingen die je zelf kunt proberen.

3 tips bij opgeblazen darmen:

Beweeg regelmatig en matig intensief

Je darmen hebben beweging nodig om al het voedsel de juiste kant op te werken en daarvoor is het nodig dat jij zelf in beweging komt. Juist de dagelijkse beweging is belangrijk, dus neem de trap, pak de fiets of doe je kat de deur uit en neem een hond (grapje ;)).

Drink voldoende water

Water is heel belangrijk voor een soepele stoelgang. Drink zodra je opstaat direct een of twee glazen lauwwarm water ter preventie van een opgeblazen gevoel. Heb je al een opgeblazen gevoel? Soms helpt het dan ook om 2 glazen water te drinken. Zorg er verder voor dat je tussen de maaltijden zo’n 2 liter drinkt.

Eet bewust

Eet je snel even wat tussendoor? Eet je lopend of achter je computer? De kans is groot dat je lichaam zich dan geen raad weet met het voedsel en het dus niet goed kan verteren. Maak van je maaltijden daarom een bewust pauzemoment.

Natuurlijk is er nog veel meer dat je kunt doen. Alles, om die vraag maar te vermijden toch? 😉

Wil je meer tips?

Download dan hier mijn ebook ‘7 tips voor minder buikpijn en meer energie’.

hd jorine

Over mij

Een paar jaar geleden besloot ik dat ik er helemaal klaar mee was. Ik was klaar met die vage onverklaarbare buikpijn, die chagrijnige buien die eruit volgde, de onrust die ik zo vaak voelde en het gebrek aan energie. Ik besloot mijn verhaal te doen bij de huisarts.

Ze bestempelde het met prikkelbare darmsyndroom. Niet zoveel aan te doen. Gezond leven, veel bewegen en vezels eten. Eh.. nog meer? Ik sportte al 5x per week en ik had notabene gezondheidswetenschappen gestudeerd!

Dit moest toch ergens vandaan komen? 

Ik wilde zorgeloos met vrienden kunnen eten zonder buikpijn en ik wilde genoeg energie hebben om tot laat in de nacht te kunnen dansen op een feestje. Ik wilde blij en tevreden zijn met mijn lichaam en ik wilde eindelijk eens rust ervaren. Bovendien wilde ik mijn lichaam heel graag begrijpen. 

Ik maakte een drastische beslissing, zei mijn baan en huis op en ging 9 maanden op reis. Ik verdiepte me in voeding, beweging, NLP, meditatie en yoga. Ik ervaarde zelf dat gezondheid een totaalpakket is. Een combinatie van fysieke en mentale aspecten. Waarin ontspanning bovenaan staat.

Inmiddels begrijp ik veel beter wat mijn lichaam me probeert te vertellen. Ik heb veel minder vaak buikpijn en als ik het wel heb, begrijp ik waar het vandaan komt en weet ik wat ik nodig heb. Het is mijn missie om vrouwen met buikpijn en vermoeidheidsklachten te helpen om weer te leren luisteren naar hun lichaam. Zodat ze vol energie datgene kunnen doen wat hen blij maakt!

In mijn Gratis Ebook geef ik je 7 tips voor minder buikpijn en meer energie.

Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld volgens mijn privacyverklaring.

Scroll naar boven