Het geheim dat mogelijk NOG belangrijker is voor je gezondheid dan wat je eet…

Jorine, die man eet elke dag bij Mcdonalds! Elke dag, al 25 jaar, eet hij elke avond exact hetzelfde! Hij is nu 29 jaar en hij leeft gewoon. Hij heeft overgewicht, ja, maar hij leeft gewoon. Hoe kan dat nou? 

Aldus mijn verbaasde vader.

Ik moet bekennen dat ik dit soort verhalen fascinerend vind. Mensen die hoofdzakelijk bananen eten, zo’n 15 a 20 bananen per dag, én aan topsport doen. Mensen die leven op koffie en koekjes.

Hoe komen deze mensen hun dag door? Waar halen ze hun energie vandaan (behalve dan uit de cafeïne van de koffie of cola)?

Als dit allemaal kan, waarom zijn we dan zo massaal op zoek naar ‘gezonde’ voeding? Wat missen we hier?

Het belang van variatie 

Laten we voorop stellen dat alle bovenstaande diëten eenzijdig zijn. Op de lange termijn ontstaan er tekorten in je lichaam, dat kan niet anders. Ons lichaam is ingesteld op variatie.

Lang, lang geleden aten we een enorme variatie aan vruchten, wortel- en knolgewassen, noten, groenten en ander plantaardig voedsel.

Er bestaan wereldwijd 250.000 eetbare plantensoorten maar de moderne landbouw draait op slechts 150 soorten (aldus de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN).

Nou klinkt 150 nog steeds prima, maar dat betekent niet dat we ook uitgebreid variëren met deze 150 soorten. Tarwe, soja, mais en rijst eten we naar verhouding gemiddeld een stuk meer dan knolselderij, venkel of pastinaak.

Sommige mensen trekken dat dus nog een stapje verder en leven van alleen bananen.

Tja…

Het feit dat iets KAN, wil niet zeggen dat het per se GOED voor je is.

Uiteindelijk zullen tekorten leiden tot klachten. Maar dit kan soms wel jaren duren. 

Hoewel ik ervan overtuigd ben dat bovenstaande mensen zich echt energieker en fitter zouden voelen als ze anders zouden eten, blijft het tóch interessant dat ze kúnnen overleven op alleen maar koekjes…

Het grote geheim

Dus hoe kan het dat die mensen nog steeds leven, ademen, bewegen? Welke schakel missen we?

Als het aankomt op gezondheid, is er iets dat we vaak vergeten. Het is iets dat misschien nog wel belangrijker is dan WAT je eet.

Het gaat niet alleen om wát je eet, maar ook om hóe je eet. Het gaat om de manier waarop je eet. Je ‘state of mind’ op het moment dat je eet. 

En het gaat misschien nog wel verder dat. Zelf voorbij voeding. Het gaat mogelijk ook over de manier waarop je in het leven staat.

De mate van zingeving die jij ervaart. Of je doet wat je leuk vindt. Of je tevreden bent op de plek in je leven waar je bent. Of je volledig je eigen authentieke zelf kunt zijn. 

Al deze factoren dragen namelijk bij aan een vermindering, of zelfs de volledige afwezigheid, van chronische stress. 

De grote boosdoener

Chronische stress is de allergrootste bedreiging voor je gezondheid.

Als je lichaam in een continue staat van stress verkeerd, kun je nog zo gezond en gevarieerd eten, maar je lichaam kan er dan weinig mee.

Je systemen, waaronder je spijsvertering, staan ‘on hold’. Voedingsstoffen worden niet goed opgenomen. Je lichaam denkt dat je in gevaar bent en dus is die spijsvertering even niet zo belangrijk.

Langdurige stress is echt funest voor je gezondheid. Dit kan leiden tot vage klachten zoals buikpijn, weinig energie en slecht slapen.

Dus, wie weet?

Als je echt 100% het leven leidt dat jij wil leiden, 100% jezelf bent en 100% zingeving ervaart…

Misschien (ik benadruk het maar even ;)) kun je dan alle voedingsadviezen wel overboord gooien en gaan leven van MacD.

Of alleen maar koekjes.

Jij mag kiezen.

 

PS: Ervaar jij vaak stress? Heb je regelmatig weinig energie en vage buikpijn? Ben je klaar met aanrommelen en wil je daar nu voor eens en voor altijd vanaf? 

Doe dan mee met mijn programma ‘meer energie en minder buikpijn’. Klik hier om direct een matchcall aan te vragen.

hd jorine

Over mij

Een paar jaar geleden besloot ik dat ik er helemaal klaar mee was. Ik was klaar met die vage onverklaarbare buikpijn, die chagrijnige buien die eruit volgde, de onrust die ik zo vaak voelde en het gebrek aan energie. Ik besloot mijn verhaal te doen bij de huisarts.

Ze bestempelde het met prikkelbare darmsyndroom. Niet zoveel aan te doen. Gezond leven, veel bewegen en vezels eten. Eh.. nog meer? Ik sportte al 5x per week en ik had notabene gezondheidswetenschappen gestudeerd!

Dit moest toch ergens vandaan komen? 

Ik wilde zorgeloos met vrienden kunnen eten zonder buikpijn en ik wilde genoeg energie hebben om tot laat in de nacht te kunnen dansen op een feestje. Ik wilde blij en tevreden zijn met mijn lichaam en ik wilde eindelijk eens rust ervaren. Bovendien wilde ik mijn lichaam heel graag begrijpen. 

Ik maakte een drastische beslissing, zei mijn baan en huis op en ging 9 maanden op reis. Ik verdiepte me in voeding, beweging, NLP, meditatie en yoga. Ik ervaarde zelf dat gezondheid een totaalpakket is. Een combinatie van fysieke en mentale aspecten. Waarin ontspanning bovenaan staat.

Inmiddels begrijp ik veel beter wat mijn lichaam me probeert te vertellen. Ik heb veel minder vaak buikpijn en als ik het wel heb, begrijp ik waar het vandaan komt en weet ik wat ik nodig heb. Het is mijn missie om vrouwen met buikpijn en vermoeidheidsklachten te helpen om weer te leren luisteren naar hun lichaam. Zodat ze vol energie datgene kunnen doen wat hen blij maakt!

In mijn Gratis Ebook geef ik je 7 tips voor minder buikpijn en meer energie.

Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld volgens mijn privacyverklaring.

Scroll naar boven